پس از اعلام لیست مناطق ممنوعه کشور ترکیه در تاریخ ششم ژوئن سال 2022 میلادی که شامل 1200 محله بود، در تاریخ 7 ام اکتبر سال 2022 میلادی مناطق ممنوعه ی جدیدی به آن لیست توسط وزیر کشور ترکیه آقای سلیمان سویلو اضافه و اعلام شد. طبق اعلام وزیر کشور 8 منطقه در شهر بزرگ استانبول به صورت کلی برای اقامت خارجیان ممنوع شد. لیست مناطق جدید ممنوعه شهر استانبول به شرح زیر می باشد:
منطقه کوچوک چکمجه (küçükçekmece)
منطقه باشاک شهیر (Başakşehir)
منطقه باجیلار (Bağcılar)
منطقه آوجیلار (Avcılar)
منطقه باهچلی اولر (Bahçelievler)
منطقه سلطان قاضی (Sultangazi)
منطقه اسنلر (Esenler)
منطقه زیتون بورنو (Zeytinburnu)
دولت ترکیه از سال 2019 نسبت به پذیرش مهاجران از طریق اقامت توریستی محدودیت هایی را لحاظ کردند که قرار بود از شروع سال 2020 اجرایی گردد. همان طور هم شد و این قانون حدودا به مدت 2 ماه اجرایی شد. ولی به دلیل شیوع بیماری کرونا دولت این قانون را متوقف کرد و همچنان افرادی که به کشور ترکیه مهاجرت و نسبت به اخذ اقامت ترکیه اقدام میکردند، میتوانستند این اقامت را از طریق اجاره ی خانه دریافت نمایند.
البته استثنائاتی برای اقامت برخی از اتباع خارجی اعلام شده است که در زیر به آن موارد اشاره میکنیم:
- دانشجویان اتباع خارجی می توانند در تمامی مناطق اقامت داشته و ثبت آدرس انجام دهند.
- خارجیانی که در این مناطق به صورت رسمی کار میکنند و مجوز کار دارند.
- مالکان خارجی که قبل از این تاریخ ملکی را خریداری کرده اند.
این افراد میتوانند از طریق اجاره یا سند واحدهایی که خریداری کردند نسبت به اقامت و ثبت آدرس محل اقامت خود اقدام کنند. لازم به ذکر است افرادی که قبلا در این مناطق و محله ها اقامت گرفته و ثبت آدرس کرده اند هیچگونه مشکلی در تمدید اقامت نخواهند داشت و می توانند اقامت خود را تمدید کنند.
و اما از شروع سال 2022 چه اقداماتی در زمینه ی اقامتی لحاظ شد؟
با شروع سال 2022 و شروع روند عادی سازی تمامی کشور ها در مورد بیماری کرونا، دولت ترکیه تصمیم بر اجرایی کردن قانون بیان شده در سال 2019 (محدودیت در پذیرش اقامت توریستی) نمود. اما این محدودیت به شکلی متفاوت تر اجرایی شد.
طوری که ابتدا محله هایی را به عنوان مناطق ممنوعه کشور ترکیه برای خارجیان اعلام کردند که در این مناطق خارجیان جدید الورود و کسانی که قبلا در این محله ها زندگی و ثبت آدرس نکرده اند، دیگر نمیتوانند نسبت به گرفتن اقامت و ثبت آدرس اقدام نمایند.
در شرح این قانون آمده است “محله هایی که حدود 25 درصد ساکنین آن را اتباع حارجی تشکیل میدهند، حق گرفتن اقامت و ثبت آدرس برای اتباع خارجی جدید ممنوع خواهد بود.” تعداد مناطق ممنوعه در مرحله ی اول 781 محله بود.
علاوه بر ممنوع بودن ثبت آدرس و اخذ اقامت برای مستاجرین خارجی، اتباع غیر ترک که در این مناطق خانه هم خریداری کرده اند شامل این قانون می باشند و نمی توانند نسبت به اخذ اقامت اقدام نمایند.
از طرفی دیگر سخت گیری های شدیدی برای اتباع خارجی که برای بار اول نسبت به اخذ اقامت توریستی اقدام کردند، اعمال شد. به طوریکه رفته رفته درصد پذیرش اقامت توریستی برای اتباع خارجی تازه ورود را می رساند.
با توجه به سختگیری های بوجود آمده در مورد اخذ اقامت از طریق اجاره ملک، مهاجران مسیر اقامت از طریق پذیرش از دانشگاه (اقامت تحصیلی) را انتخاب نموده اند. اقامت تحصیلی، روشی بلند مدت و مستحکم برای اقامت در کشور ترکیه نخواهد بود و مشکلات خاص خودش را دارد. البته در اخذ اقامت تحصیلی شرایط سن در هر مقطع تحصیلی وجود دارد که باید قبل از اقدام به این اصل نیز توجه داشت.
از دیگر راههای اخذ اقامت که به اشتباه بیشتر تبلیغ می شود، اقامت از طریق ثبت شرکت می باشد. میتوانیم بگوییم این روش، روشی مناسب برای افرادی که صرفا قصد اقامت در ترکیه را دارند، نمی باشد. چرا که ثبت شرکت هزینه های بسیار فراوان نسبت به آنچه که اغلب تصور می کنند، دارد و قوانین سخت گیرانه ای از طرف دولت در اقامت کاری اعمال می شود. اقامت از طریق ثبت شرکت زمانی مناسب خواهد بود که شما واقعا تمایل به فعالیت تجاری در کشور ترکیه را داشته باشید.
در مقاله ای در مورد نحوه ی اخذ اقامت از طریق ثبت شرکت و مزایا و معایب آن با هم بررسی خواهیم کرد. فقط این مورد را میتوانیم بگوییم که راه حل ساده ای برای گرفتن اقامت در کشور ترکیه نمی باشد.
طبق خبری که وزیر وقت کشور ترکیه آقای سلیمان سویلو در تاریخ 11 ژوئن سال 2022 بیان کرد، در تاریخ 1 جولای سال 2022 میلادی، درصد میزان اتباع خارجی در هر محله را به 20 درصد کاهش داد و بر همین اساس مناطق ممنوعه از 781 محله به حدود 1200 محله افزایش یافت. در تاریخ هفتم اکتبر نیز وزیر وقت کشور ترکیه، آقای سلیمان سویلو 8 منطقه را در شهر بزرگ استانبول به صورت کلی ممنوعه اعلام کرد و به این ترتیب تعداد محله های ممنوعه در کل کشور ترکیه به تعداد بالای 1200 محله رسید.
لیست مناطق ممنوعه کشور ترکیه (1200 محله) به صورت فایل PDF در زیر آورده شده است:
مناطق ممنوعه کشور ترکیه برای خارجیان
تغییرات اعمال شده در اقامتهای موقت از طریق خرید ملک در ترکیه
قبل از تغییرات قوانین اقامتی از طریق خرید ملک، اتباع خارجی با خرید هر ملک در هر نقطه ای از کشور ترکیه میتوانست به راحتی نسبت به اقامت موقت اقدام نماید. ولی براساس قانون جدید علاوه بر اینکه نباید در مناطق ممنوعه کشور ترکیه خریدی انجام دهد، ملکی که خریداری میکند نیز باید به ارزش بالای 75 هزار دلار در شهرهای بزرگ و 50 هزار دلار در شهر های کوچک باشد.
در صورت عدم رعایت این قوانین جدید مهاجران و سرمایه گذاران خارجی نمی توانند نسبت به اخذ اقامت از طریق خرید ملک در کشور ترکیه اقدام نمایند. افرادی که قبل از اعلام این قانون نسبت به خرید ملک اقدام کرده بودند شامل این قانون نمی باشند و فقط در زمان تمدید کارت اقامت بایستی از طریق شرکت های رسمی کارشناسی ملک نسبت به تهیه ی گزارش کارشناسی ملک خودشان اقدام نموده و به همراه دیگر مدارک مورد نیاز به مامور اداره مهاجرت ارائه نمایند. دولت ترکیه شرایط اخذ پاسپورت از طریق خرید ملک را نیز مورد بررسی قرار داد و تغییراتی در مبلغ شهروندی لحاظ کرد.
از تاریخ 13 ژوئن سال 2022 میلادی مبلغ شهروندی ترکیه از طریق خرید ملک به 400 هزار دلار افزایش یافت:
طبق این قانون خارجیانی که قصد خرید ملک و اخذ شهروندی ترکیه را دارند بایستی ملکی به ارزش بالای 400 هزار دلار خریداری کنند. مبلغ شهروندی ترکیه از طریق خرید ملک قبلا معادل 250 هزار دلار بود.
شرکت الومیگرنت در زمینه ی ملکی و اقامتی در شهر زیبای استانبول در خدمت مشتریان عزیز می باشد. جهت اخذ مشاوره های رایگان می توانید با کارشناسان مجرب شرکت در ارتباط باشید.
راههای ارتباطی با شرکت الومیگرنت:
واتس آپ: 053730489838 و 053730734179
دفتر استانبول: 02122160003
پیج اینستاگرام شرکت: https://www.instagram.com/alomigrant